Zaterdag 13 mei luisterden meer dan 100 deelnemers van het Burgerberaad Zorg Zeeland naar presentaties van de voorstellen van 11 Inwonergroepen. De andere 8 groepen hebben hun voorstellen al tijdens de vorige Inwonerwerkplaats gepresenteerd. Met de vragen en opmerkingen van hun mededeelnemers kunnen de groepen hun voorstellen verder uitwerken.
Terug naar de basis: wat willen we ook alweer bereiken?
Zo leerde de Inwonergroep ‘Zorgverzekeraar & bureaucratie’ van hun mededeelnemers wat ze duidelijk moeten benoemen in hun voorstel. Deelnemer Catelijne Amijs geeft uitleg: “Mensen gaan heel diep in op de voorbeelden uit onze presentatie maar het gaat voor ons gaat om het hele zorggebied. Ook kregen we de vraag ‘Wat is in dit voorstel specifiek voor Zeeland?’ Daar hebben wij nooit echt over nagedacht. Wij willen een proef doen in Zeeland maar dat wil niet zeggen dat dat niet straks in Groningen ook gebruikt kan worden. Het is wel belangrijk dat de Zeeuwen zich daar ook in herkennen en dat alle groepen zorg zich daarin herkennen dus niet alleen de thuiszorg of ziekenhuiszorg maar ook de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg. Onze Inwonergroep denkt dat er heel veel overbodige regels zijn en wil dat de zorgverzekeraar samen met zorgverleners gaat kijken welke regels niet meer aan de intentie voldoen.
We willen met mensen terug gaan naar de basis van ‘wat willen we ook alweer bereiken?’ en ‘welke regel hebben we daarvoor nodig en welke kunnen we overboord gooien?’ Als je minder regels hoeft te volgen en minder lijstjes hoeft in te vullen, dan heb je automatisch meer tijd over om zorg te verlenen. We moeten in ons voorstel goed uitleggen dat het voor alle zorgprofessionals geldt, zodat mensen denken: dit is ook voor mij goed.“
Check-up en informatiemarkt
Monique Spruit van de Inwonergroep ‘Innovatie’ geeft aan dat zij vooral bruikbare feedback hebben gekregen op de naam voor een van hun voorstellen. Over de door hen eerder bedachte ‘APK keuring’ waren ze zelf ook niet zo tevreden. De opmerkingen van hun mededeelnemers gaven de doorslag om deze naam niet meer te gebruiken. Monique legt uit: “Omdat het dan klinkt alsof je ‘gekeurd’ wordt en dus ook afgekeurd zou kunnen worden. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat het gewoon ‘check-up’ moet zijn. Tijdens zo’n check-up komen alle aspecten van gezondheid aan bod. Alles wordt in kaart gebracht en daar komen adviezen uit. En het idee is dan ook nog dat je bij deelname aan de check-up bijvoorbeeld 5 euro korting krijgt op je zorgverzekering.”
Op de andere voorstellen kreeg de groep alleen positieve reacties. Monique gaat verder: “Ons belangrijkste voorstel is een markt organiseren waar alle lokale informatie op het gebied van zorg en welzijn voor mensen aanwezig is. Bijvoorbeeld één op één gesprekken met huisartsen(ondersteuners) maar ook welke hulpmiddelen en instanties er zijn, dat mensen daar wegwijs in gemaakt worden. Dan nodigen we een bepaalde doelgroep uit om daar naartoe te komen en regelen ook het vervoer. Daarnaast hebben we een voorstel over Zeeland in beweging dus net als Nederland in beweging maar dan echt Zeeuws. Met lokale mensen en lokale dingen. In zo’n uitzending heb je ook reclameblokken waar je informatie zou kunnen geven over wat er allemaal te doen is in de buurt op het gebied van zorg en welzijn, zoals die markt.”
Voorkom falen, laat panel beoordelen
Mededeelnemer Kim Reynierse uit dezelfde inwonergroep vult aan: “Ons laatste voorstel gaat over technologische innovatie. Als je technologische innovaties wilt introduceren is het heel verstandig om van tevoren een burgerpanel te raadplegen dat naar de gebruiksvriendelijkheid van dat soort oplossingen kijkt. Dat hoeft niet alleen een burgerpanel te zijn, daar kunnen ook professionals in zitten. Door technologische innovaties eerst te laten checken door het panel en pas na goedkeuring te introduceren voorkom je een hele grote faalkans van allerlei oplossingen.” Monique gaat verder: “We hebben dus vier bruikbare, concrete voorstellen en hebben wel het gevoel dat we op de goede weg zitten.” Kim: “Het zijn uitvoerbare voorstellen waar de Zeeuwse Zorg Coalitie echt iets mee kan.”
Inwonerakkoord
Op 3 juni zal tijdens de laatste bijeenkomst van het Burgerberaad Zorg Zeeland gestemd worden welke voorstellen in het Inwonerakkoord komen. Dit akkoord wordt diezelfde middag overhandigd aan de Zeeuwse Zorg Coalitie.