Deze zomer hield Dirk Kamminga zich staande dankzij Enter van Emergis, een digitale weg in het zorgproces. Hij is in afwachting van een tweede behandeling voor kanker en kon deze onzekerheid niet aan. Enter biedt hem structuur en handvatten om zijn gedachten uit de negativiteit te halen.

De rode draad in het leven van Dirk Kamminga is, helaas, kanker. Zijn moeder, zijn vader, zijn zus en haar man, zij zijn allen overleden aan deze ziekte. Het was dan ook niet geheel onverwacht dat ook hij met kanker werd geconfronteerd. In 2020 kreeg Dirk de diagnose prostaatkanker. Het is wel onwerkelijk dat, ondanks een intensieve operatie, hij dit voorjaar opnieuw die diagnose kreeg. “Waarschijnlijk is een stukje prostaat blijven zitten”, vertelt Dirk. “Dat kan deels aangroeien, de kankercellen dus ook.”

Foto uit privé-archief 

Zwartste scenario

Voor Dirk en zijn vrouw is dit vanzelfsprekend het zwartste scenario denkbaar. De vervolgonderzoeken die tot de juiste behandeling moeten leiden, zijn pas in oktober. “Ik overzag die maanden niet en zat er helemaal doorheen. De huisarts verwees me naar Emergis en daar kreeg ik Enter aangeboden.”

Digitaal

Dirk was niet meteen enthousiast over de digitale behandeling. “Na de dood van mijn zus heb ik ook psychische hulp gekregen, die was persoonlijk. Ik had weinig vertrouwen in een digitale aanpak. Maar ik wilde wel geholpen worden dus heb ik het met beide handen aangepakt. Stap over de drempel dat je online behandeld wordt, want het werkt echt en goed. Ik heb weer houvast, meer rust en zin om dingen te ondernemen, de paniek is weg.”

Spannend

Om te beginnen moest hij omschrijven wie hij is als mens, waar hij staat. Dat vond Dirk geen probleem. Daarna volgde het eerste gesprek. “Dat vond ik wel spannend, want hoe werkt het? Wie krijg ik te spreken? Kun je online ook een band opbouwen met de behandelaar? Dat viel me alles mee. Mijn behandelaar wist me op belangrijke punten goed te raken. Dat luchtte enorm op.”

Niet de enige

Dirk krijgt ‘taakjes’ – video’s met realistische voorbeelden en aanvullende vragen – om zijn veerkracht te versterken en minder zwart-wit te denken. “Die video’s laten zien dat je niet de enige bent, ook andere mensen worstelen met zulke problemen. Dat weet ik wel, maar de filmpjes maken het herkenbaar. Sommige heb ik meerdere keren teruggekeken om weer even tot rust te komen.”

Zelf bepalen

Wat hij ook fijn vindt, is de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer je een taak doet. “Dat is het voordeel van de onlinebehandeling. Als mijn hoofd er niet naar stond, deed ik zo’n taakje de volgende dag. En als je wat langer wacht, krijg je vanzelf een sms’je als herinnering. Dat is echt een pluspunt van Enter, je hebt veel meer vrijheid om het proces te bepalen.”

Over Enter

Enter is een nieuwe manier om bij Emergis hulp te krijgen. Het is bedacht om mensen te helpen vanuit het gedachtegoed Positieve Gezondheid, vooral digitaal en zonder je meteen een label op te plakken. Enter bestaat uit twee delen. Eerst is er de Start @ctief-fase, waarin je jezelf voorbereidt op de behandeling. Daarna volgt de behandeling. We kijken naar wat jij nodig hebt en maken gebruik van digitale hulpmiddelen zoals E-Health en Virtual Reality. Ook de voor jou belangrijke mensen om je heen worden betrokken.

Emergis heeft afspraken gemaakt met de meeste zorgverzekeraars in Nederland. De meeste
verzekeraars vergoeden de behandeling bij Enter vanuit de basisverzekering. Je kunt bij je
zorgverzekeraar navragen of Enter wordt vergoed. Om vergoeding te krijgen, heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Omdat de zorg van Emergis onder de basisverzekering valt, betekent dit dat je eigen risico wordt gebruikt. Meer informatie over Enter vind je op de website emergis.nl.

Tekst: Inge Heuff in opdracht van Emergis