Revant is een expertisecentrum voor medisch specialistische revalidatie voor kinderen en volwassenen in West-Brabant en Zeeland. Na een ongeval, aangeboren aandoening of ziekte leer je hier om jezelf weer te redden en deel te nemen aan de maatschappij. Dat is waar Revant voor staat en waar ze samen met revalidanten voor gaan. Eigen regie is daarbij erg belangrijk.
Meedoen door revalideren
“Binnen onze kliniek in Goes werken we met een team van verschillende zorgprofessionals vanuit de filosofie ‘Meedoen door revalideren’”, zegt logopediste Kristy Kolmus. “We dagen mensen meer uit door hen actief te betrekken bij de revalidatie. Na een weekendverlof geven revalidanten zélf aan waar zij thuis tegenaan zijn gelopen en waarmee ze willen oefenen. Zoals boodschappen of de was doen, of traplopen. Op een whiteboard in de huiskamer verzamelen we alle doelen. Zo bekijken de therapeuten elke week opnieuw waar de zorgvraag van de revalidant ligt”, legt Kirsty uit.
“De reden voor deze manier van werken is dat revalidanten heel kwetsbaar zijn. Ze zijn afhankelijk van degene die voor hen zorgt of hen behandelt. Het is daarom des te belangrijker dat zij zelf de regie hebben”, vertelt Luikje van der Dussen, bestuurder van Revant. Revant biedt in Zeeland, naast de kliniek in Goes, ook poliklinische revalidatie in Middelburg en Terneuzen.
Weer doen wat jij belangrijk vindt
Luikje (links op foto): “In het ziekenhuis gaat het over beter worden; in het revalidatiecentrum ligt de focus op je leven weer oppakken. Hoe zorg je ervoor dat je weer van A naar B kunt komen? Vaak denken revalidanten dat dat weer lopend kan, maar dat is niet altijd haalbaar. Wij gaan samen met hen in gesprek over wat ze willen bereiken. Als dat bijvoorbeeld familie bezoeken is, dan is de vervolgvraag: ‘Hoe kom je daar?’. Misschien met een rolstoel of op een andere manier. Medewerkers luisteren echt naar wat voor iedere specifieke revalidant belangrijk is om een betekenisvol leven te leiden. Met dat doel gaan ze aan de slag. Voor revalidanten is het vaak een eyeopener dat het niet gaat over opnieuw leren lopen, maar over hoe ze straks weer kunnen doen wat ze altijd graag deden. Op een aangepaste wijze. Ze koppelen ook naar ons terug dat ze inzien dat het bij Revant om hen draait. Dat is voor ons fijn om te horen. Daar doen we het voor!”