Zeeuwse Zorg onder druk

De Zeeuwse zorg staat onder druk. Door alle berichtgeving in de media lijkt het echter alsof alles slecht is in de Zeeuwse zorg.  Volkomen onterecht vinden zorgbestuurders Gerco Blok en Angela Bras van de Zeeuwse Zorg Coalitie. “De zorg van morgen is anders dan de zorg van vandaag. Dat is geen eenvoudige opgave en daar moet iedereen aan wennen. Het is een spannende tijd, maar samen houden we de Zeeuwse zorg toegankelijk en betaalbaar.”

Samen doen

“De Zeeuwse zorg staat inderdaad onder druk,” zegt Angela Bras, bestuurder van ouderenorganisatie SVRZ. “Dat geldt niet alleen voor Zeeland maar is in heel Nederland een probleem. De vraag naar zorg en ondersteuning is groot terwijl personeel, mantelzorgers en middelen schaars zijn. Omdat we ons dit als zorgorganisaties jaren geleden al realiseerden, hebben we in 2020 juist de krachten gebundeld in de Zeeuwse Zorg Coalitie. Onze netwerksamenwerking is opgericht om de zorg in de provincie beschikbaar én betaalbaar te houden. De uitdagingen in de Zeeuwse zorg kunnen we namelijk niet alleen oplossen; dat moeten we samen doen.”

Het kan anders

Het moet dus fundamenteel anders in de zorg. “En het kán ook anders in Zeeland,” zegt Gerco Blok bestuurder bij Emergis en vanaf het eerste uur betrokken bij de Zeeuwse Zorg Coalitie. “Maar daar is wel een verregaande verandering voor nodig. Dat kost tijd en is niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Het gaat om een andere kijk op gezondheid en het fundamentele veranderen van de zorg,” vervolgt Blok. “Dat betekent niet het morgen net iets beter doen dan gisteren, maar echt een hele andere manier van werken. Met meer nadruk op gezondheid bijvoorbeeld. Meer digitale zorg en ondersteuning, en ook samenwerken over de grenzen van organisaties en sectoren heen.”

Meer lucht geven

Iedereen heeft een rol in het toegankelijk en betaalbaar houden van de Zeeuwse zorg en ondersteuning, zeggen de bestuurders. “In de Zeeuwse Zorg Coalitie komt dat allemaal samen. De provincie en gemeenten richten zich op meer gezondheidsbevordering voor inwoners om daarmee de druk op de zorg te verminderen. Zorg- en welzijnsaanbieders werken aan meer digitale vormen van zorg en ondersteuning en werken samen over de grenzen van organisaties heen. Verzekeraars werken aan andere manieren van financieren,” aldus Blok. Ook voor inwoners is er een rol weggelegd. “Zeeuwen kunnen ons meer lucht geven door zo goed mogelijk aan hun eigen gezondheid te werken,” vervolgt Blok. “Maar ook meer naar elkaar om te kijken en alleen een beroep op de zorg te doen als dat echt nodig is. Dat sluit ook aan bij wat inwoners zelf hebben aangegeven in het Inwonerakkoord Zorg Zeeland.”

Ingewikkelde tussenfase

Maar transformeren is niet gemakkelijk. “En zeker niet iets dat de zorg dagelijks doet,” zegt Bras. “Het gaat over het loslaten van oude manieren van werken en nieuw, ander gedrag aanleren. Dat raakt aan diepgewortelde patronen, dat wat mensen vertrouwd en gewend zijn te doen. Dat geldt zowel voor zorgmedewerkers als voor inwoners. Die tussenfase van transitie is altijd ingewikkeld, omdat het oude bekend en vertrouwd is voor iedereen, en het nieuwe nog onbekend. Dat doet pijn en de natuurlijke neiging is dan om een beweging terug te maken en bij het oude vertrouwde te blijven, maar dat gaat Zeeland niet helpen.”

Hoopvol

Ondanks de ingewikkeldheid van deze transformatie zijn de bestuurders hoopvol. Blok: “De zorguitdagingen in Zeeland zijn groot. Maar het vertrouwen dat we deze samen aan kunnen pakken ook. Het is niet gemakkelijk en gaat niet vanzelf, maar samen houden we de zorg in Zeeland toegankelijk.”