Een van de zes gemeentelijke opgaven vanuit het IZA is het opzetten van vijf ketenaanpakken, waaronder de Regionale Ketenaanpak Valpreventie Zeeland. Valongevallen vormen een belangrijk en toenemend probleem onder ouderen. Jaarlijks belanden 117.000 65-plussers op de spoedeisende hulp na een val. De impact van een val is groot. Valincidenten hebben vaak verstrekkende gevolgen voor de kwaliteit van leven. Naast het leed dat een val met zich meebrengt, kunnen mensen ook minder mobiel, angstiger of minder sociaal actief worden. Een lokale ketenaanpak valpreventie draagt bij aan het verkleinen van het valrisico en vooral ook de gevolgen van een val.
Zeeuwse gemeenten willen met deze ketenaanpak het volgende bereiken:
- Vroegtijdig signaleren van ouderen met een verhoogd valrisico in zowel zorgdomein als sociaal domein en ondersteuning van laagdrempelige toegang tot valpreventief aanbod.
- Creëren van een dekkend aanbod aan interventies, waardoor minder (thuiswonende) ouderen (65+) op de spoedeisende hulp komen als gevolg van een val.
- Continuïteit bieden aan de lokale initiatieven (pilots en netwerken) ten behoeve van valpreventie en daarmee komen tot een structurele borging.
Een sluitende keten is nodig om deze resultaten te bereiken. Daar wordt hard aan gewerkt door gemeenten zelf, maar ook met advies en ondersteuning vanuit de regio. Opschaling waar mogelijk en samenwerking stimuleren. GGD Zeeland heeft hier een belangrijke rol in. Verder zijn ook NucleusZorg, De huisartsenconnectie, ZFCO, oefentherapeuten, SportZeeland, CZ en welzijnsorganisaties betrokken.