In Zeeland werken we toe naar een gezonde generatie in 2040: inwoners die vitaal, veerkrachtig en gezond opgroeien, leven, werken en wonen. Een gezonde leefomgeving en leefstijl zijn de bouwstenen voor het voorkomen van lichamelijke en mentale klachten, en vormen daarmee een essentieel onderdeel van de zorgtransformatie in Zeeland. Preventie staat centraal, met gemeenten in een sleutelrol. Maar zij kunnen dit niet alleen: samenwerking met inwoners, zorg- en welzijnsorganisaties is cruciaal om dit doel te bereiken.
Landelijke beweging van zorg naar gezondheid
Preventie speelt een grote rol in de landelijk beoogde transformatie van zorg en welzijn en de beweging van zorg naar gezondheid. Dat komt duidelijk naar voren in zowel het landelijke Integraal Zorg Akkoord (IZA) als in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Het IZA bevat afspraken tussen 13 landelijke partijen (waaronder gemeenten) met als doel de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. En het GALA (2023) zet in op de versterking en verduurzaming van preventief gezondheidsbeleid. Dit akkoord is integraal, domein overstijgend én gericht op de lokale samenwerking met inwoners en lokale partners. Alle gemeenten hebben voor het GALA een integraal plan opgesteld waarin sport en gezondheid samenkomen.
Gemeentelijke opgaven in Zeeland
Zeeuwse gemeenten spelen een essentiële rol in het realiseren van de doelen van het Zeeuwse regioplan. In het uitvoeringsplan “Van A naar Verder” zijn zes speerpunten voor gemeenten uitgewerkt. Samen met GGD Zeeland en andere partners werken zij nu aan het realiseren van de actiepunten. Voor de uitvoering van deze opgaven ontvangen gemeenten financiering uit de specifieke uitkering SPUK IZA, beschikbaar voor de periode 2023-2026. Dit geld is bedoeld voor het regelen van de regionale samenwerking en voor de taken van gemeenten binnen het IZA.
De zes gemeentelijke opgaven binnen het SPUK IZA zijn:
- Regionale samenwerking en opzetten van een preventie-infrastructuur: Opzetten en versterken van regionale samenwerkingen om preventieve gezondheidszorg breed te integreren.
- Netwerksamenwerking in de eerste lijn: Versterken van samenwerking in de eerstelijnszorg, met een focus op huisartsenzorg en GGZ.
- Inzetten op vijf ketenaanpakken: Regionale ketenaanpakken voor Welzijn op recept, Valpreventie ouderen, Kinderen naar gezond gewicht, Leefstijlinterventies volwassenen (GLI) en Kansrijke start.
- Inrichten ketensamenwerking Sociaal Domein, huisartsen en GGZ: Verbeteren van de afstemming en samenwerking tussen deze domeinen om passende zorg te bieden.
- Stimuleren van digitalisering en e-health: Bevorderen van technologische innovaties die de zorg toegankelijker en effectiever maken.
- Verbinding met andere IZA-transformatieplannen vanuit focus werkveld gemeenten: Actieve samenwerking met andere transformatieprogramma’s binnen het IZA om overlap te benutten en impact te vergroten.
Vragen? Neem contact met ons op!
Heb je vragen over dit thema of over de Zeeuwse Zorg Coalitie? Of heb je een opmerking die je graag met ons wilt delen? Vul dan het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@zeeuwsezorgcoalitie.nl.